Rygsmerter, Diskusprolaps, Lændesmerter, Skolioser, Scheuermann, Iskias, Uens benlængde

Rygproblemer har mange navne, og kan vise sig med symptomer i forskellige dele af ryggen, hos forskellige mennesker. Fælles for problemernes opståen er, at vi har belastet vores ryg forkert/for meget. Belastningerne kan stamme fra noget så forskelligt som forkerte siddestillinger, ensidigt gentaget arbejde, forkerte stillinger og bevægelser ved tunge løft, belastende måder at gå på, fald og andre pludselige ulykker, forkert kost, for lidt bevægelse, den kunst vi ser på derhjemme og på arbejde, candidasvampeinfektion mv.

Mælkebøtter og blå violer

Vi er alle forskellige og heldigvis for det. Det betyder også, at vi ikke kan tåle det samme. For nogen af os skal der ikke så meget til, før ryggen siger stop, mens andre kan "mishandle" deres ryg hele livet, uden at de nogensinde får problemer.

Det er med os som med planter. Nogle af os er mælkebøtter, som kan gro under stort set alle forhold. De kan tilpasse sig meget forskellige klimaforhold, jordbundsforhold, lysforhold osv. Medens andre af os er blå anemoner, som kræver noget helt bestemt af klima, jordbund og lys for at kunne overleve.

Rygsøjlen

Rygsøjlen består af hvirvler og bruskskiver (diski). En diskus består af en blød kerne med en stærk hinde omkring. Bruskskiverne gør, at vi kan bevæge ryggen. Bruskskiverne skal klare meget store belastninger, når vi bøjer og runder ryggen. Nogle gange bliver denne belastning så stor, at den omkringliggende hinde bliver beskadiget, og kernen bliver presset ud. Det er en diskusprolaps.

Behandlingen

Rygproblemer kan afhjælpes eller bedres, men det kræver ofte en indsats på flere fronter, og det kræver en aktiv indsats, fra den der har problemet. Mange har gået med problemerne i mange år, og har været hos både læger, kiropraktikere og fysioterapeuter uden det ønskede resultat. De oplever allerede efter første behandling en væsentlig bedring eller smertefrihed. Hvis anvisningerne fra terapeuten følges, vil mange kunne fastholde resultatet. Andre må have opfølgende behandlinger.

Ved behandling tages der udgangspunkt i den enkelte persons smerter. Ved hjælp af teknikker fra Smerteterapien og Kranio-Sakral Terapien arbejder jeg med at fjerne smerterne ved at gå direkte ind på de belastede områder og rette op, og der gives anvisninger på, hvad der skal gøres for at holde smerterne væk i fremtiden.

Zoneterapi kan anbefales til at fastholde genopretningen. Zoneterapien går via zoner på fødderne ind indirekte og stimulerer kroppen til selv at gøre arbejdet færdigt.

Iskiassmerter

Iskiassmerter skyldes et tryk på en nerve. I et hulrum, der går igennem hele rygsøjlen, løber en masse nerver til forskellige steder i kroppen. For at komme ud til kroppen, skal disse nerver igennem et ganske lille hul mellem ryghvirvlerne. Hvis rygmusklerne er for stramme, trykkes bruskskiverne sammen og buler lidt ud, så der ikke er plads til nerven. Hvis bruskskiverne synker sammen, eller hvis ryghvirvlerne forskubbes, indsnævres åbningen til nerven også. Begge dele kan give et tryk på nerven, som giver mange smerter. Et tryk på iskiasnerven kan give smerter i lænden, balden og langs hele benets bagside og yderside.

Også dette kan rettes op ved hjælp af teknikker fra Kranio-Sakral Terapien og Smerteterapien.

Rygsøjlens massagepunkter

Langs hver side af rygsøjlen er der en række punkter, som har forbindelse til de forskellige organer i kroppen. Punkterne har forbindelse til lymfesystemet, og virker som kredsløbskontakter eller afbrydere. Punkterne varierer i størrelse fra en lille knop til bønnestørrelse. Når punkterne afbryder lymfesystemet, bliver de meget ømme og hæver op. Står det på i lang tid, bliver det omkringliggende muskelvæv også ømt og hævet.

På den måde opstår de fleste myoser og infiltrationer i ryggen. Rygsmerter skal derfor ikke behandles med blokade (indsprøjtninger) men med akupressur - en slags zoneterapi på kroppen og Kranio-Sakrale, teknikker der fjerner ømheden og spændingen, og lukker op for energien.

Rygsøjlens punkter kommer bl.a. i ubalance, når centralnervesystemet overbelastes ved forskellige former for stress og ubalance i de indre organer. Denne sammenhæng er vigtig, at tage højde for i behandlingen, ellers vil smerterne opleves som uhelbredelige. Det gør de ofte i det etablerede sundhedssystem. Man kan jo ikke objektivt se nogen skadelige forandringer i selve rygsøjlen.

Kranio-Sakral Terapi er effektiv til at genoprette ubalancer i centralnervesystemet.

Uens benlængde/skoliose

Almindelige lægeundersøgelser viser, at ca. 70% af danskerne har forskellig benlængde, som reelt stammer fra en skævhed i hoften. Halvdelen kun ganske få millimeter, og de mærker sjældent noget til det. Når forskellen er 5 millimeter eller der over, begynder ryggen at kompensere for skævheden. Kompensationen sker ofte i form af en skoliose (skæv ryg).

Uens benlængde skyldes oftest en skævhed i bækkenet. Skævheden gør, at ryggen kompenserer via en skoliose. Her er benene reelt lige lange, selv om det ikke ser sådan ud. Når skævheden i bækkenet og ryggen rettes op, kommer benene også på plads og bliver lige lange, og smerterne forsvinder.

En anden årsag til uens benlængde er et skævt ben, hvor vægten lægges på fodens inderside. Herved synker foden ned og brækker indad, (knækfod) og det giver en skævhed i hoften, som forplanter sig op i ryggen. Skævheden (skoliosen) og smerterne forsvinder, når benet rettes op.